Kategorier
Kurs Slåttekurs

Slåttekurs 2020

Korona

På grunn av Covid-19 har det vært en rar prosess å få til Slåttekurs 2020. Deltagere som hadde meldt seg på tidlig, avbestilte og mange av deltagerne meldte seg på bare dager før arrangementet. Det var lenge veldig usikkert om vi kunne arrangere, om vi kunne ha overnattende og bespisning.  På grunn av god «Koronastøtte» fra kulturmidler i Viken, satte vi i gang igjen og fulgte nøye alle koronaregler. Det gikk veldig greit.

Deltagere

Kurset hadde totalt 48 involverte personer, hvorav 2 var små barn. Det var til sammen 19 betalende deltagere, av disse var 7 med på hele kurset og 12 med på deler av kurset. 27 var medarrangører, medhjelpere, lærere og foredragsholdere 9 personer overnattet på Solsetra og en i Campingvogn. Kurset hadde deltagere fra Trondheim i nord, Brandal (Møre og Romsdal) i vest i tillegg til deltagere fra Østlandet. På Åpen dag kom det 17 personer til tross for kraftig regnvær.

Gjennomføring

Kurset ble gjennomført som et samarbeid mellom Nedre Eiker bygdekvinnelag og grunneierne.

Gjennom foredrag, vandringer for å se på flora og fauna i enga og ved praktisk arbeid har deltagerne fått kunnskaper om slåtteenga, lært hvordan en skjøtter en gammel kulturmark for å opprettholde kulturlandskapet, samt hvordan en ivaretar det biologiske mangfoldet i kulturenger.

Alt brød som ble servert ble bakt på Solsetra av lokalt mel. Kaker og rømmegrøt ble framstilt på Solsetra som kurs for interesserte deltagere. Det ble lagt vekt på at maten skulle være mest mulig lokal og hjemmelaget.

Slåttefest på lørdag var med trekkspillerne Bjørn Åsheim og Sven Elling Nordalen og felespiller Laila Lindkvist. Det ble folkedans og moro.

Åpen dag

Vi hadde invitert Abid Raja (Venstre) (han svarte ikke på vår invitasjon) og Arne Nevra (SV) (han svarte ja på vår invitasjon, men kom likevel ikke da det regnet kraftig på søndag) til slåtteduell. Drammens tidende kom likevel og lagde en fin reportasje med to av deltagerne og 3 av foredragsholderne.

Store deler av arealet på Ryghsetra ble slått med ljå og slåmaskin i løpet av kurshelga. Alle deltakerne fikk god trening i å slå med ljå og slåmaskin ble brukt der det var tjukt gras. Alt graset ble hesja. Det hadde vært en fin vår og forsommer, så enga var fin med masse blomster. Pressing ble foretatt 25.juli.  Anslått avling er 5 tonn.

17 personer hadde dristet seg ut i det grusomme været til åpen dag på søndag og 10 av dem deltok på vandring i enga med botanikk og strå. Bygdekvinnelaget strekte sveler både til deltagerne og besøkende.

Foredrag og vandringer i enga

  • Innføring i slåtteteknikk og sliping av ljå v/ Steinar Meen og Gunnar Bakken
  • Lauving v/ Gunnar Bakken
  • To runder i enga med botanikk og strå v/ Jan Sørensen og Ole Bjørn Braathen
  • Vandring i enga med insekter v/ Lars Ove Hansen
  • Oslofeltets geologi v/ Rosalind Waddams
  • Pollinerende insekter v/ Lars Ove Hansen